Troškovnik, kontrola izvođača

Kupili ste nekretninu i sada je želite urediti ili adaptirati, e sada tek kreće cirkus – MAJSTORI ili službeno Izvođači

Otvaranjem tržišta rada u EU dogodio se veliki problem na našem tržištu, a to je nedostatak kvalitetnih i pouzdanih izvođača.

 

Koji kriterij sam uvijek imao kod rangiranja izvođača? Odnos prema pogrešci, to je najbitnije.

Svatko tko radi napraviti će neku grešku. Onaj tko ne radi, samo jednu, a to je da ne radi

Sigurno vam nije svejedno da li će se izvođač negirati grešku ili će je ispraviti brzo i bez puno buke

 

Međutim, nisu svi sposobni uočiti grešku, barem ne odmah. Nisu svi stručnjaci u građevini.
Osim toga, ako imate novaca za kupnju nekretnine i investiciju preuređenja nekretnine, sigurno radite neki posao kojim zarađujete taj novac. Imate li vremena sjediti na gradilištu i cijelo vrijeme nadzirati kako se izvode radovi za koje niste stručni?

Zbog toga treba angažirati stručnjake. Krenimo redom

 

Troškovnik

Što je troškovnik?
Troškovnik se izrađuje na osnovu projekta (idejnog, glavnog ili izvedbenog) i njime se preciziraju svi radovi koje je potrebno izvršiti zajedno sa količinama utrošenog materijala i/ili sati rada. Troškovnikom je najjednostavnije dobiti kvalitetne ponude za izvođenje radova i točno precizirati cijenu izvođenja. U konačnici na taj način štedite novac.

Koliko ste priča čuli ili doživjeli gdje su majstori u toku izvođenja mijenjali cijenu i način izvođenja i samim time povisivali predviđene troškove?

Stručnjak će u suradnji sa vama sve vaše želje prenijeti na papir u vidu nacrta i troškovnika i na taj način će te imati precizan izračun cijene uređenja. Nema više nepredviđenih situacija i iznenadnih troškova.

Troškovnik će te dobiti ispunjen sa prosječnim cijenama izvođenja konkretnih radova, te još jedan u kojem su upisni radovi i količine, ali bez cijena. Taj drugi troškovnik dajete izvođaču da napravi ponudu, a sa ovim prvim vrlo lako možete napraviti kontrolu ponude koju ste dobili.

 

Nadzor

Kada krenu radovi i ako niste dovoljno stručni, može se pojaviti famozni VTR – ili VanTroškovnički Radovi u obimu koji nadmašuje realnu cijenu. Što je to?

Primjer – adaptacija kupaonice

Predvidjeli ste mijenjanje pločica i sanitarija u kupaonici. Međutim nakon što su skinuli stare podne pločice vidi se da  je oko sifona mokro i da bi trebalo zamijeniti sifon. Međutim izvođač vas uvjerava da bi trebali zamijeniti sve cijevi odvoda “kada smo već sve otvorili”. Ukoliko imate stručni nadzor, on će kao neovisna osoba odrediti koja količina radova je potrebna. Odnosno treba li mijenjati samo taj dio, još neke okolne cijevi ili sve. Samo na toj stavci raspon mogućeg VTRa je od 200-20000kn. Vjerujte izvođač će vam uvijek, ali baš uvijek predložiti najskuplju varijantu. Jednostavno vam proda takvu priču da se uplašite i pustite ga da radi što misli da treba

 

Stručni nadzor možete angažirati samo za određene situacije, za određeni dio radova ili kao stalni nadzor na gradilištu.

 

Iz osobnog iskustva vam mogu reći da je investicija u izradu troškovnika i stručni nadzor bila moja najbolja investicija u vidu uređenja nekretnine. Svaki novčić se isplatio višestruko.

Primjer

Dobio sam ponudu za grijanje. Bez troškovnika. Na ponudi je bila plinska peć od 36kw – cijena 28000kn. Bilo mi je to jako sumnjivo i angažirao sam stručnjaka koji mi je napravio strojarski projekt grijanja sa troškovnikom (5000kn) i izračunao da mi je dovoljna jačina plinskog bojlera od 13kw. Kupio samo od 18kw – cijena 8600kn. Moja ušteda je sa uključenom cijenom projekta – 15000kn

Eto, to očekujte od izvođača

 

Ukoliko uređujete nekretninu vjerujte da se više isplati platiti izradu projekta i troškovnika nego dobivanje “prijateljske ponude preko palca”

Slobodno nam se obratite i za ovu uslugu

Troškovnik, kontrola izvođača