Akti graditeljstva – Uporabna dozvola

Konačno ste završili svoju gradnju i sada bi željeli i “papirologiju” srediti do kraja. Prvi korak je ishođenje Uporabne dozvole

 

Uporabna dozvola

Izgrađena odnosno rekonstruirana građevina može se početi koristiti odnosno staviti u pogon, te se može donijeti rješenje za obavljanje djelatnosti u toj građevini prema posebnom zakonu, nakon što se za tu građevinu izda uporabna dozvola ako Zakonom o gradnji nije propisano drugačije.

Uporabna dozvola se ne izdaje za građevine i radove na postojećoj građevini određene Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (Narodne novine, broj 79/14,41/15,75/15) koje nisu namijenjene obavljanju djelatnosti ili se prema posebnim propisima ne evidentiraju u katastru.

Za izdavanje uporabne dozvole plaća se posebna upravna pristojba:

  • Za zgradu koja nije veća od 600m2 građevinske (bruto) površine u iznosu od 800,00kuna;
  • Za građevine za koje se prema posebnim propisima posebni uvjeti utvrđuju u postupku procjene utjecaja na okoliš i u postupku ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu od procijenjenih troškova građenja 0,17‰ s tim da iznos upravne pristojbe ne može biti manji od 12.000,00kuna;
  • Za ostale građevine od procijenjenih troškova građenja 0,25‰ s tim da iznos upravne pristojbe ne može biti manji od 1.000,00kuna.

Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole podnosi investitor, odnosno vlasnik građevine, a zahtjevu prilaže:

1. fotokopiju građevinske dozvole, odnosno primjerak glavnog projekta za građevinu koja se može graditi ili radove koji se mogu izvoditi na temelju glavnog projekta

2. podatke o sudionicima u gradnji

3. pisanu izjavu izvođača o izvedenim radovima i uvjetima održavanja građevine

4. završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine

5. izjavu ovlaštenog inženjera geodezije da je građevina izgrađena u skladu s geodetskim projektom, ako se radi o građevini za koju se izrađuje geodetski projekt

6. geodetski elaborat za evidentiranje građevine u katastru ili promjenu podataka o zgradama ili drugim građevinama, ako se radi o građevini za koju se ne izrađuje geodetski projekt, a koja se evidentira u katastru

7. izjavu ovlaštenog inženjera geodezije da je građevina smještena na građevnoj čestici u skladu s elaboratom o iskolčenju, ako se radi o građevini za koju se ne izrađuje geodetski projekt;

8. dokaz da je u katastru formirana građevna čestica ako se radi o građevini za koju se lokacijskom dozvolom određuje obuhvat zahvata u prostoru unutar kojega se parcelacijskim elaboratom formira građevna čestica;

9. energetski certifikat zgrade, ako se zahtjev podnosi za zgradu koja mora ispunjavati zahtjeve energetske učinkovitosti.

 

Tijekom postupka obavlja se tehnički pregled.

 

Uporabna dozvola izdaje se u roku od osam dana od obavljenog tehničkog pregleda, ako se utvrdi:

• da je uz zahtjev za njezino izdavanje priložena propisana dokumentacija,

• da je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, u pogledu ispunjavanja temeljnih zahtjeva za građevinu, lokacijskih uvjeta i drugih uvjeta određenih građevinskom dozvolom,

• da je građevina priključena na prometnu površinu i druge građevine i uređaje komunalne ili druge infrastrukture određene građevinskom dozvolom i

• da su privremene građevine izgrađene u okviru pripremnih radova, oprema gradilišta, neutrošeni građevinski i drugi materijal, otpad i sl. uklonjeni, a zemljište na području gradilišta i na prilazu gradilišta dovedeno u uredno stanje.

 

 

Energetski certifikat

Svaka zgrada, ovisno o namjeni, mora biti projektirana, izgrađena i održavana tako da tijekom uporabe ispunjava propisane zahtjeve energetske učinkovitosti.

Investitor, odnosno vlasnik zgrade izgrađene temeljem građevinske dozvole, dužan je prije izdavanja uporabne dozvole pribaviti energetski certifikat.

Osim za potrebe izdavanja uporabne dozvole, energetski certifikat je potrebno pribaviti i prije prodaje, a od 1.1.2016. obvezu pribavljanja energetskog certifikata imaju i zgrade koje se iznajmljuju, daju u zaklup ili na leasing, a imaju ukupnu korisnu površinu  veću od 50m2 (stan, poslovni prostor) ili se radi o posebnom dijelu zgrade koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2 bez obzira na površinu tog posebnog dijela.

U oglasu za prodaju koji se objavljuje u medijima obvezno se navodi energetski razred zgrade odnosno njezina posebnog dijela.

 

Uporabna dozvola za određene građevine

GRAĐEVINA IZGRAĐENA NA TEMELJU AKTA ZA GRAĐENJE IZDANOG DO 1. LISTOPADA 2007.

Za građevinu izgrađenu na temelju građevinske dozvole, odnosno drugog odgovarajućeg akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007., može se na zahtjev stranke, umjesto uporabne dozvole, izdati uporabna dozvola za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine.

Za izdavanje uporabne dozvole za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. plaća se posebna upravna pristojba u iznosu od 600,00 kn.

Uz zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007., podnositelj zahtjeva prilaže građevinsku dozvolu, odnosno drugi akt temeljem kojega je građevina izgrađena.

Uporabna dozvola se izdaje ako je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, odnosno drugim odgovarajućim aktom, u pogledu namjene, najvećih vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličine građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici, odnosno unutar obuhvata zahvata u prostoru.

GRAĐEVINA IZGRAĐENA DO 15. VELJAČE 1968.

Građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine, smatra se izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole.

Vrijeme izgradnje građevine iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se uporabnom dozvolom za građevinu izgrađenu do 15. veljače 1968. koju po zahtjevu stranke izdaje tijelo graditeljstva. Za izdavanje uporabne dozvole za građevinu izgrađenu do 15. veljače 1968. plaća se posebna upravna pristojba u iznosu od 600,00 kn.

Uz zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za građevinu izgrađenu do 15. veljače 1968. podnositelj zahtjeva prilaže:

1. kopiju katastarskog plana za katastarsku česticu na kojoj je građevina izgrađena i

2. dokaze kojima raspolaže da je građevina izgrađena do 15. veljače 1968.

Akti graditeljstva – Uporabna dozvola