Akti graditeljstva – Početak građenja

Dobili ste pravomoćnu Građevinsku dozvolu, i što dalje?

Vjerojatno ste već pomoću troškovnika u Glavnom projektu izabrali izvođača i potpisali Ugovor kojim ste definirali prava i obveze Izvođača vezana uz gradnju vaše građevine.

Morate ponovno posjetiti nadležni ured za graditeljstvo i Prijaviti početak građenja

Prijava početka građenja

Investitor je dužan upravnom odjelu, najkasnije u roku od osam dana prije početka građenja, odnosno nastavka radova, pisano prijaviti početak građenja.

U prijavi početka građenja investitor je dužan navesti klasu, urudžbeni broj i datum izdavanja građevinske dozvole odnosno oznaku glavnog projekta, izvođača i nadzornog inženjera, te uz prijavu priložiti dokaz da je u katastru formirana građevna čestica, ako se gradi građevina za koju se određuje građevna čestica.

Prije početka građenja investitor je dužan osigurati provedbu iskolčenja građevine.

VAŽNO: Posljedica neprijavljivanja početka građenja, odnosno prijave početka građenja bez propisane dokumentacije, je obustava građenja koju naređuje građevinski inspektor za temelju Zakona o građevinskoj inspekciji.

Rok za dovršenje zgrade

Zakonom je propisana obveza dovršenja građevine u određenom roku.

Zgrada, ovisno o skupini u koju je razvrstana, mora u pogledu vanjskog izgleda i uređenja građevne čestice biti dovršena u sljedećem roku:

1. zgrada 1. skupine u roku od 10 godina

2. zgrada 2. skupine u roku od 7 godina

3. zgrada 3. skupine u roku od 5 godina

Rok za dovršenje zgrade počinje teći od dana prijave početka građenja.

Radovi su završeni

Nakon što je vaša građevina završena sukladno Glavnom projektu, pristupate ishođenju Uporabne dozvole – o tome u slijedećem tekstu

Akti graditeljstva – Početak građenja