Važno je biti točan

Uvijek sam ima jednu veliku manu – točnost

Strašno sam se nervirao jer su drugi kasnili, a ja sam uvijek dolazio ranije ili na vrijeme na sastanak. Zašto to smatram manom umjesto vrlinom? Zato što je očito postalo uobičajeno kasniti.

Ovdje naročito govorim o službama o kojima ovisimo – uredi za graditeljstvo, razne stručne službe grada, katastra, gruntovnica.

Vremenom sam tu svoju manu, pretvorio u prednost i našao način kako da i te službe barem za mene sve izvrše u rokovima.

Bez tih službi nažalost ne možemo i dosta smo im podređeni u poslu koji radimo, ali dobrom suradnjom i razumijevanja njihovog načina rada mogu se preduhitriti neki njihovi potezi i vrijeme čekanja svesti u razumnu mjeru.

 

Klijenti koje susrećemo imaju isti problem. I redovito odustanu na pola puta u rješavanju svog predmeta. Zbog toga i imamo ovakvo stanje na tržištu nekretnina.

Ljudi jednostavno nisu dovoljno uporni u rješavanju svog predmeta i borbe sa našom administracijom.

Kako to tek pogađa strance? Oni jednostavno ne mogu shvatiti način funkcioniranja našeg administrativnog aparata i odustaju u startu.

 

Sjećam se jednog investitora iz Izraela od prije cca 7-8 godina. Tražili smo zemljište za gradnju većeg naselja, cca 15-20000m2. Došao je na tjedan dana da tako nešto pronađemo u Zagrebu ili okolici.

Nakon 3 dana obilaska terena slijedilo je pitanja: “A za koliko vremena mogu dobiti građevnu dozvolu?”

Ja odgovorio, totalno ne razmišljajući da bi to mogao biti problem i sa navikom rada naše administracije: “Pa tako 1-2 godine od predaje dokumentacije”

Lik se smrznuo. Bilo bi smješno da nije bilo žalosno. Drugi dan je odletio za Izrael i više se nije javio. Vjerujem da se mnogima dogodio ovakav scenarijo.

 

Ono na čemu inzistiram kod svih projekata koje radimo i u svim koordinacijama koje radimo, je – Točnost

 

Jednostavno, to mi je vrlo važno i smatram da se poštivanjem dogovora i termina poštuje i klijent

Važno je biti točan