Priča druga – Kako prodati ured kupcima stana

Jedna tvrtka dobila je u kompenzaciji nekretninu.

Pozvali su Agenciju za nekretnine da im to pomogne prodati, a oni nakon što su vidjeli dokumentaciju, pozvali su nas.

Prostor koji je u naravi stan i imao je dva vlasnička lista iz KPU na kojima je pisalo da je to poslovni prostor. Takav stan je nemoguće kupiti stambenim kreditom i time se značajno smanjuje krug potencijalnih kupaca. Posredno, ruši se cijena nekretnine na dosta atraktivnoj lokaciji i mogući je gubitak od cca 30% cijene usporedno sa sličnim nekretninama

Vlasnicima je bilo teško objasniti situaciju sa nekretninom, ali smo uspjeli i krenuli u postupak.

Spajanje i prenamjena prostora može se provesti kroz dopunu Glavnog projekta ili još lakše kroz legalizaciju, ako se može podnijeti zahtjev. Imali smo sreće, jer je taman bio produžen rok za podnošenje zahtjeva i to smo i učinili. Proveli smo postupak legalizacije, i dobili Rješenje o izvedenom stanju.

Time smo stekli temelj za spajanje vlasničkih listova i prenamjenu poslovnog u stambeni prostor, a pri tome se moraju zadovoljiti i određena pravila.

Sada kreće borba sa birokracijom.

Temeljem Rješenja o izvedeno stanju i još nekih dokumenata, te našeg odvjetnika, uspjeli smo u gruntovnici ishoditi novi jedinstveni vlasnički list na kome je pisalo “stan” i koji je imao upisanu pravu površinu stana

Postupak je trajao cca 4 mjeseca, ali uspjeli smo vlasnicima “zaraditi” dosta novaca, odnosno povećati krug potencijalnih kupaca, i omogućiti im da postave realnu cijenu kao što su nekretnine u tom kvartu.

Priča druga – Kako prodati ured kupcima stana