Agenti za nekretnine

Agent je trgovac, trguje informacijom tko prodaje i tko kupuje.

Agenti su trenirani za osnovne provjere nekretnina, ali sve što im je sumnjivo trebali bi provjeriti sa stručnjacima.

Agent je položio ispit iz Zakona koji reguliraju područje nekretnina, međutim, u našem nesređenom sistemu i sa stalnim promjenama zakona i prostornih planova, teško je biti u toku na svim poljima kojima je potrebno suvereno vladati kad su u pitanju nekretnine.

 

Prostorni planovi su vrlo komplicirani i potrebno je za svaku parcelu provjeriti nekoliko stvari. Često se događa da se provjerava namjena i izgrađenost, ali se smetne s uma da baš tim putem prolazi plinovod, ili da preko zemlje ide dio za proširenje prometnice.

Evo nekih primjera:

  • Kuća na zemljištu je manje površine od dozvoljenog i po prostornom planu moguća je dogradnja, ali statika je toliko loša da je to nemoguće sigurno izvesti
  • Stan se nalazi u zgradi iz 1975 i pronašli smo građevinsku dozvolu, ali nema uporabne. Nije nikada izdana jer nije izgrađeno atomsko sklonište.

Koliko prosječnom Agentu treba da provjeri sve ove detalje?

Za sve strane je najbolje da svatko radi svoj posao. Da agent i dalje trguje informacijama, a da gore navedeno prepusti stručnjacima iz drugih područja.

Agent za nekretnine je multidisciplinarno zanimanje i obuhvaća mnoga znanja, ali ipak određene stvari rade stručnjaci iz drugih područja.

Agent za nekretnine zna osnove zemljišnoknjižnog prava, ali ipak provjeru u zemljišnim knjigama i pisanje ugovora radi odvjetnik

Agent za nekretnine poznaje stanje na tržištu i kretanje cijena nekretnina, ali ipak procjene za banke rade sudski vještaci. Agenti daju stručno mišljenje o cijeni, što je druga vrsta procjene.

Agent za nekretnine poznaje osnove građevine i koliko je neki stan teško zagrijati ili ohladiti, ali ipak energetske certifikate izdaju ovlašteni certifikatori.

Agent za nekretnine ima viziju novog funkcionalnijeg rasporeda stana, ali ipak statičar kaže koji zid se smije srušiti, a koji ne.

Uvijek postoje iznimke jer ima agenata koji su arhitektonske i građevinske struke i znaju pročitati prostorne planove, ili su pravnici i znaju provjeriti zemljišne knjige i katastar, ali njihovo vrijeme uzima prodaja i ne stignu biti majstori za sve.

Nije jednostavno otići u arhivu i pronaći dokumentaciju.

Uzmimo na primjer kuću na Jordanovcu, u Zagrebu. Građevnu dozvolu za tu ulicu, ovisno o periodima izdavali su Gradski uredi Maksimir, Medvešćak, Centar, Črnomerec i Središnji ured. Da bi pronašli tu dozvolu morate ih sve obići, podnijeti zahtjev i……..čekati.

Koliko dobrih prilika prođe pored Agenta dok stoji u redu da bi pronašao dozvolu za jednu nekretninu?

Ima li Agent vremena za to?

Agenti za nekretnine