Nakon 15 godina provedenih u svijetu nekretnina uvidio sam koliko nepotrebnih koraka mora napraviti prosječan kupac zemljišta ili kuće da bi pronašao ono što traži

Zašto je tome tako?

Jer vlasnici/prodavatelji nisu educirani a niti stručni da daju pravu informaciju o onome što prodaju. A zašto bi i bili? Oni samo žele prodati svoju nekretninu. Nebitno zašto.

Zato se vlasnici obrate Agenciji za nekretnine, ali… nisu svi agenti educirani da znaju pročitati prostorne planove, nacrte kuća, građevne i uporabne dozvole. A zašto bi i bili? Za to su educirani arhitekti…geodeti…odvjetnici…

Pa kako onda pripremiti nekretninu za prodaju?

Usporedimo to sa prodajom auta

Odlučili ste prodati svoj auto i zato će te posjetiti mehaničara da sredi sve „čudne zvukove“ i napravi servis. Oprati auto iznutra i izvana. Lijepo ga poslikati. Urediti udubljenja i ogrebotine.

A što radimo sa nekretninom? Eventualno je poslikamo i bacimo u oglas

I onda oglas glasi:

„Prodajem zemljište sa lijepim pogledom i zelenom travom površine 1000m2, cijena 100000€“

Što kupac vidi iz tog oglasa? Ništa

Kolike su dimenzije zemljišta? Kolike mogu biti dimenzije zgrade?

Što se može graditi? Katnost buduće zgrade? Podrum? Orijentacija? Koliko zelene površine moram imati? Imam li mjesta za sjenicu i roštilj? Koliko mogu vozila gore parkirati? Zašto cijena od 100000€?

Kod kuća ima još dodatnih pitanja

Jeli moguća dogradnja? Koliko? Smijem li urediti tavan u potkrovni stan? Smijem li promijeniti krov, prozore? Smijem li izgraditi garažu?

A tek dokumentacija.

Imate li građevnu dozvolu? A uporabnu? Od kada je uporabna?

Iz 1975? A nakon toga ste zatvorili terasu i dogradili još jednu sobu? I kažete susjedi nisu vidjeli kada ste krov podigli za 1m da bi uredili tavan?

I ode kupac…Zašto? Jer nije dobio pravu informaciju. Na većinu gornjih pitanja slegnuli ste ramenima.

Postavite sebe u ulogu kupca. Da li bi željeli znati sve te informacije?

Zato mi imamo arhitekte, geodete, odvjetnike kako bi se na jednom mjestu napravila ta analitika i sve pripremilo za budućeg kupca

Zašto Urbano projektiranje?