10 godina radio sam kao Agent za prodaju nekretnina i u mojim počecima bilo je stvarno neugodnih situacija za koje sam ja obično bio kriv

Jednom prilikom posredovao sam u prodaji kuće u zapadnom podsljemenskom dijelu Zagreba.

Kuća je bila odlična, u šumi, sa svojim ribnjakom i predivnim pogledom. Cijenu je postavio prodavatelj i čak je bio vrlo realan u svojim očekivanjima. Bar sam ja tako mislio.

Nazove potencijalni kupac. Dogovorim termin razgleda. I nađemo se na lokaciji. Vlasnik nas dočeka vrlo ljubazno i krene razgled.

Prošli smo cijelu kuću, dvorište, ribnjak… Kupac je zadovoljan, sviđa mu se. I pita za nacrte kuće.

Vlasnik kaže: „Nema problema ovdje su“ i  izvadi na stol nacrte

Gledamo mi to, onako „stručno“. Kad kaže kupac: „Meni ovdje nešto ne štima“

Kak ne štima?

Kaže kupac: „Podrum je na nacrtima u pola površine ispod kuće, a u stvarnosti je ispod cijele površine. Krov je na nacrtima jednostrešni, a izveden je dvostrešni. Sa sjeverne strane je trebala biti terasa, a nalazi se soba…“

Gledam ja, gleda vlasnik. Stvarno tako je. Kaže vlasnik: „Ma to sam ja tako kupio prije 10 godina i nije bilo problema“

Kupac se jednostavno okrenuo i otišao. Nije želio kupiti kuću koja nije po Građevnoj dozvoli.

Meni vrag nije dao mira i krenuo sam u istraživanje što se dogodilo. Kako mi je to promaklo? Zašto to niti vlasnik nije znao? Ili je znao ali nije ništa rekao?

Kopajući po arhivi vlasnika, koju je imao u jednoj povećoj kutiji naletio sam na Uporabnu dozvolu. Katastarska čestica je bila dobra, ali broj građevne dozvole je bio neki drugi.

Znači Građevinska dozvola i nacrti koje smo gledali nisu bili dobri.

Krenuo sam u potragu po arhivama. Tada mi je trebalo preko 2 mjeseca da iskopam pravu Građevinsku dozvolu sa novim nacrtima. Nakon što je izdana ona prva dozvola, napravila se izmjena i nadopuna i napravljeni novi nacrti.

Kuća je bila potpuno u redu. Ali smo imali krive nacrte.

U međuvremenu je kupac pronašao drugu kuću i kupio, a ovu smo prodavali daljnje 3 godine.

Sve se dogodilo zbog toga što ja nisam sve dobro pregledao, a najviše sam se osramotio pred kupcem jer je on vidio grešku.

Kako je sve počelo